Ervaringen

‘Het leven is als het sprookje van de boze wolf. Uiteindelijk is iedereen een geitje dat bang is door de boze wolf verslonden te raken.’ Met verbazing kijk ik de man die me dit vertelt aan. Natuurlijk zit er in ieder mens een grote dosis angst, maar om ons nu direct met geitjes die opgegeten worden te vergelijken… Het leven heeft vele verrassingen in zich. Spiritueel gezien worden we geboren met een missie. Het pad van het leven kent vele uitdagingen die ons helpen om de missie te volgen. Maar de realiteit is dat veel mensen, bijna iedereen eigenlijk, hun missie al snel uit het oog verliezen. Daardoor komen er weer nieuwe uitdagingen in ons, waardoor het soms lijkt of we in een rollercoaster beland zijn. Tot we de missie weer op het spoor komen en we in rustiger vaarwater terecht kunnen komen. Behalve als onze missie juist is om ons als een wildwatervaarder op de onstuimige rivier te storten.

En zo laten we aan het eind van ons leven de film van ons leven aan ons voorbijkomen. En opeens is er dit boek. Het boek van de film van ons leven. Je krijgt de kans om NU de film al te maken en hem volledig naar eigen inzicht te gaan draaien. Dit wordt jouw film. Ik vertel je vast dat dit een unieke kans is. Je kunt het zien als een spelletje en er een comedy van maken. Je kunt het ook zien als de ultieme mogelijkheid om meer van jouw missie te ontdekken. Want als je deze film gaat maken en je doet dat vanuit je gevoel, dan is de kans groot dat jouw missie zich ontvouwt.

De film van mijn leven kan ik als een spannende actiefilm gaan opzetten. Mijn jaren in de popmuziek waren spannend, romantisch, enerverend en ze brachten me vele avonturen. Ik kan de film ook zien als een reeks gebeurtenissen die me op het pad hielden naar m’n missie. Geboren in 1946, opgegroeid in Amsterdam en Noordwijk, opgeleid tot tuinder, belandde ik in de popmuziek als manager. Ik richtte de Hitkrant op, interviewde wereldsterren en maakte vreemde dingen mee. Als platendirecteur leerde ik de achterkant aan het sterrendom kennen. En als uitgever leerde ik auteurs kennen, maar bovenal het Enneagram. Als Karakteroloog ervoer ik dat ik rollen gespeeld had en dat m’n missie was om m’n kennis en ervaring te delen. Ik maakte contact met m’n gidsen die me nog meer kennis gaven, waardoor ik anderen kennis kon laten maken met hun kern en hen op het pad kon zetten om hun missie te zien.

Wat een mooie film. Wie kies ik voor de rollen? Emile Ratelband wordt vast de regisseur, want dan wordt het een spectaculaire film; Richard Gere mag mij spelen, dan wordt het een aantrekkelijke film. M’n tegenspeelster wordt dan Zeta Jones voor de romantiek. Zo kan ik wel even doorgaan. Het belangrijkste dat dit boek mij aangereikt heeft, is dat ik veel moest nadenken over m’n leven en vooral de rode draad erin. Deze opdracht heeft me bij m’n gevoel gebracht, want alleen op basis daarvan kon ik het plan doorzien. Laat je verrassen. Maak de film van jouw leven.

Ik wens je heel veel inzicht en plezier.

Willem Jan van de Wetering

Auteur en Karakteroloog